Nasi Lemak Kuning (Tanpa Santan) & Sambal Telur Puyuh.
You can have Nasi Lemak Kuning (Tanpa Santan) & Sambal Telur Puyuh using 21 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Nasi Lemak Kuning (Tanpa Santan) & Sambal Telur Puyuh
- You need of Bahan Sambal.
- It's 15 of biji telur puyuh.
- It's 30 g of pes sambal tumis Maggi (saya guna 2 pek).
- It's 1 of biji bawang dihiris.
- It's 2 of biji tomato.
- It's Sedikit of gula melaka.
- Prepare of Bahan NASI LEMAK (TANPA SANTAN).
- It's 1 cawan of beras Basmathi.
- Prepare 1 of sudu kecil halba.
- Prepare Sedikit of serbuk kunyit untuk pewarna (optional).
- It's 1 of biji bawang merah dihiris.
- Prepare 2 ulas of bawang putih dihiris.
- You need 1 of inci halia diketuk.
- You need 2 batang of serai.
- It's of Rempah 4 sekawan.
- It's Daun of pandan disimpul.
- You need 1 of sudu besar butter.
- Prepare of Air secukupnya untuk masak nasi.
- You need of Sampingan.
- You need of Ikan bilis digoreng.
- You need of Timun dihiris.
Nasi Lemak Kuning (Tanpa Santan) & Sambal Telur Puyuh step by step
- SAMBAL : Telur puyuh direbus. Kemudian dikupas kulitnya. Bahan untuk sambal tumis Maggi hanya perlukan bawang yang dihiris..
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang yang telah dihiris. Bila layu sedikit masukkan sambal tumis Maggi. Gaul seketika kemudian masukkan telur puyuh rebus tadi..
- Tambahkan gula melaka sedikit untuk menaikkan rasa. Kemudian masukkan tomato yang dipotong. Biarkan sedikit layu. Tutup api..
- NASI : Sediakan bahan-bahan. Beras dicuci dan ditambahkan sedikit halba dan sedikit serbuk kunyit untuk pewarna. Sukatan air seperti masak nasi biasa. Panaskan sedikit butter hingga cair, tumiskan bahan-bahan (rempah 4 sekawan, bawang hiris, halia, serai dan pandan).
- Bahan tumisan tadi terus dimasukkan ke dalam periuk nasi. Gaul seketika supaya sebati. Kemudian masak nasi seperti biasa. Sementara itu, gorengkan ikan bilis dan potong timun. Apabila nasi masak, gaul nasi dengan chopstick. Akhir sekali, sedia untuk dihidang. Selamat mencuba..
0 Ulasan