Recipe: Tasty Cekodok Pisang Cavendish

Cekodok Pisang Cavendish.

Cekodok Pisang Cavendish You can cook Cekodok Pisang Cavendish using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Cekodok Pisang Cavendish

  1. Prepare 3 of biji pisang (650 gram).
  2. You need 1 of biji telur.
  3. Prepare 260 gram of tepung gandum.
  4. Prepare 100 gram of gula better brown (pisang kurang manis).
  5. Prepare 1/2 camca of teh soda bikarbonat.
  6. It's 1/4 camca of teh esen vanila.
  7. It's 1/2 camca of teh garam gunung.
  8. You need of Minyak masak secukupnya untuk mengoreng.
  9. It's 1/4 camca of teh garam gunung.

Cekodok Pisang Cavendish step by step

  1. Buang kulit pisang,lenyeh pisang,jangan terlalu hancur..
  2. Masukkan gula better brown,garam gunung dan soda..
  3. Masukkan telur dan esen pandan,balik-balikkan hingga bercampur rata..
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit,gaul hingga bercampur rata..
  5. Panaskan minyak masak dalam kuali,goreng cekodok hingga masak garing atau perang.Angkat cekodok,toskan.Tutup api,siap untuk dihidangkan..

Catat Ulasan

0 Ulasan