Cekodok Pisang Cavendish.
You can cook Cekodok Pisang Cavendish using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Cekodok Pisang Cavendish
- Prepare 3 of biji pisang (650 gram).
- You need 1 of biji telur.
- Prepare 260 gram of tepung gandum.
- Prepare 100 gram of gula better brown (pisang kurang manis).
- Prepare 1/2 camca of teh soda bikarbonat.
- It's 1/4 camca of teh esen vanila.
- It's 1/2 camca of teh garam gunung.
- You need of Minyak masak secukupnya untuk mengoreng.
- It's 1/4 camca of teh garam gunung.
Cekodok Pisang Cavendish step by step
- Buang kulit pisang,lenyeh pisang,jangan terlalu hancur..
- Masukkan gula better brown,garam gunung dan soda..
- Masukkan telur dan esen pandan,balik-balikkan hingga bercampur rata..
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit,gaul hingga bercampur rata..
- Panaskan minyak masak dalam kuali,goreng cekodok hingga masak garing atau perang.Angkat cekodok,toskan.Tutup api,siap untuk dihidangkan..
0 Ulasan