Recipe: Perfect Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura

Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura.

Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura You can have Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura using 15 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura

  1. Prepare 1 of bungkus (350g) bihun.
  2. You need 1 of biji bawang besar*.
  3. Prepare 5-6 ulas of bawang putih*.
  4. It's 1 1/2 of sdt lada hitam*.
  5. You need 1 1/2 of sdt serbuk lada putih*.
  6. You need 1 keping of dada ayam (potong kecil).
  7. Prepare 10 of biji bebola ikan (belah 2).
  8. You need 12 of ekor udang.
  9. It's 1 batang of lobak merah (potong memanjang).
  10. Prepare 1 of mangkuk kecil bunga kubis (hiris).
  11. It's 1 of mangkuk kecil kubis (hiris).
  12. It's of Garam secukupnya.
  13. Prepare of Hiasan.
  14. You need of Hirisan telur dadar.
  15. Prepare of Hirisan cili.

Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura step by step

  1. Rendam bihun dengan air paip sehingga lembut. Toskan & gunting supaya tidak terlalu panjang serta mudah untuk dimakan..
  2. Kisar/ tumbuk bahan bertanda *..
  3. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar/ tumbuk sehingga harum & hampir garing..
  4. Masukkan ayam. Biarkan sehingga masak..
  5. Masukkan pula bebola ikan & udang. Kacau rata..
  6. Pada yang sama, masukkan bihun, lobak merah, bunga kubis & kubis..
  7. Perasakan dengan garam secukupnya.Kacau rata. Tutup seketika supaya bihun lembut sepenuhnya. Masak sehingga bihun hampir kering & mula berkerak supaya tidak mudah basi..
  8. Setelah bihun masak, taburkan dengan hirisan telur dadar & cili. Sedia untuk dihidangkan..

Catat Ulasan

0 Ulasan