Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura.
You can have Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura using 15 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura
- Prepare 1 of bungkus (350g) bihun.
- You need 1 of biji bawang besar*.
- Prepare 5-6 ulas of bawang putih*.
- It's 1 1/2 of sdt lada hitam*.
- You need 1 1/2 of sdt serbuk lada putih*.
- You need 1 keping of dada ayam (potong kecil).
- Prepare 10 of biji bebola ikan (belah 2).
- You need 12 of ekor udang.
- It's 1 batang of lobak merah (potong memanjang).
- Prepare 1 of mangkuk kecil bunga kubis (hiris).
- It's 1 of mangkuk kecil kubis (hiris).
- It's of Garam secukupnya.
- Prepare of Hiasan.
- You need of Hirisan telur dadar.
- Prepare of Hirisan cili.
Bihun Goreng Putih/ Bihun Goreng Singapura step by step
- Rendam bihun dengan air paip sehingga lembut. Toskan & gunting supaya tidak terlalu panjang serta mudah untuk dimakan..
- Kisar/ tumbuk bahan bertanda *..
- Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar/ tumbuk sehingga harum & hampir garing..
- Masukkan ayam. Biarkan sehingga masak..
- Masukkan pula bebola ikan & udang. Kacau rata..
- Pada yang sama, masukkan bihun, lobak merah, bunga kubis & kubis..
- Perasakan dengan garam secukupnya.Kacau rata. Tutup seketika supaya bihun lembut sepenuhnya. Masak sehingga bihun hampir kering & mula berkerak supaya tidak mudah basi..
- Setelah bihun masak, taburkan dengan hirisan telur dadar & cili. Sedia untuk dihidangkan..
0 Ulasan